ponedjeljak, 16. svibnja 2011.

SVETI SPAS U CETINI 2011



Sveti spas u Cetini kako vidimo na ovoj slici (plakat nalijepljen na ulazna vrata od crkve gospa od Ružarija) je već u subotu 28.svibnja.

Neznam razlog zbog kojeg je već ovako rano iako u katoličkom kalendaru piše da bi trebao biti 4.lipnja. Možda netko od vas zna pravi razlog zbog kojeg je ipak malo ranije nego je trebao biti.
Kao što se dalje može vidjeti iz slike procesija i sv. Misa će biti u 10.30 koju će predvoditi fra Luka Tomašević prof. na KBF- u Splitu. Pjevanje će predvoditi zbor Gospe od Zdravlja iz Splita, a nakon mise uobičajeni domjenak na izvoru Cetine koji organizira Vrlička HVIDRA-a.





Ako se prisjetimo prošlogodišnjeg Sv. spasa nadam se da se ove godine neće ponoviti. S ovim mislim na prošlogodišnje vremenske neprilike kada je cijelo prijepodne padala dosadna kiša i umjesto da misa i procesije bude kod crkve sv. Spasa ona je bila u crkvi Gospe od Ružarija, a domjenak je upriličen na vrličkoj pijaci pod šatorima


Video zapis s prošlogodišnjeg Sv. Spasa
kliknite na sliku da biste pogledali video

A da se malo prisjetimo i prošlosti sv. Spasa donosim vam citate iz "Vrličkog kola" od prošle godine.

Milicionar Breko došao u župnu kuću u Vrlici radi proslave sv. Spasa u Cetini. Kaže da poručuje Kninska milicija o našem dolasku u Cetinu na Spasovo. Rekao sam mu da mi nismo rekli narodu da dođe u Cetinu, a niti će naš narod tamo doći. Ne želimo da se prolije krv zbog crkve. Očito je da srpska Crkva izaziva nerede povezujući se sa srpskom dnevnom politikom. Čujemo da su tamo postavili straže na putove i most da ne bi tko od katolika došao. Kažu da ni ptica ne može proletjeti kroz njihovu stražu.
fra Celestin Belamarić, župnik - 18. V. 1990.

UZAŠAŠĆE - SPASOVO. Danas smo doživjeli sramotu kao Hrvati i katolici. U Cetini u našoj katoličkoj crkvi, spomeniku nulte kategorije naše povijesti Srbi su održali liturgiju i tako osvojili naš nacionalni i vjerski spomenik. Liturgiju je slavio srpsko pravoslavni episkop Nikolaja Mrđa. Svi se crvenimo i obraz nam otpada da su naši političari iz Zagreba tražili od nas da tamo mi ne dolazimo. Alarmirali su kardinala Kuharića. Splitskog nadbiskupa Antu Jurića i naš Provincijalat da ne bismo štogod posredovali. Sada je sve kasno!
(fra Celestin Belamarić, župnik - 24. V. 1990.
Raspitivajući starije ljude po Vrlici doznao sam ove podatke o crkvi sv. Spasa:
-  Kamen s pleterom nad prezbiterijem veličine oko 50x30 cm. uništen je u ožujku 1984. g.
-  Od 1948. počeli su rušiti stećke i tu gradili grobove.
-  Pravoslavac Barišić, (možda), dok je župnikom u Vrlici o. fra Pile Bilušić, učinio je nuždu na oltarsku ploču gdje su katolici svake godine do 1948. služili sv. misu. Obolio je i teško umirao - narod kaže, »nije mogao umrijeti«. Kad se tamo na Spasovo govorila sv. misa, rečeni Barišić je poručio župniku da u njegovo ime u Boga i katoličkog naroda upita oproštenje. Narod je odgovorio tri puta: »Opraštamo! Bog mu oprostio«! Nakon dva sata je umro.
Navedenu oltarsku ploču razbio je Nenad Kovačević p. Šime i Petar Paspalj obojica iz Vrlike. To su uradili pred sami rat.
Onaj kameni starohrvatski pleter razbili su članovi srpskog društva »Prosvjeta«. Glavni je bio Mirko Arnaut. (III. 1984. g.).

Fra Celestin Belamarić, župnik - 2. VI. 1990.
P.S. Uključite se u anketu s lijeve strane dolazite li na ovaj događaj. Anketirati se mogu svi bez obzira da li ste članovi bloga, a u anketi (kao i u svim ostalim anketama) sudjelujete anonimno.

1 komentar:

  1. Ipak sam saznao koji je uzrok ovako preuranjenom slavlju Sv.Spasa.
    Razlog je dolazak Pape Benedicta XVI 4 i 5 lipnja, u Hrvatsku, a koji se upravo preklapa s proslavom sv. Spasa u cetini

    OdgovoriIzbriši

DA BI POSTAVLJALI KOMENTARE TREBA VAM GOOGLE RAČUN (NPR. GMAIL)