ponedjeljak, 23. svibnja 2011.

ZANATI KOJI IZUMIRU MANIFESTACIJA U ZAGVOZDU

 U Zagvozdu (najpoznatiji nam je iz serije Prosjaci i sinovi po onoj Kikašovoj Škiljo iz Zagvozda), svake godine 22.05 (ima 4 godine) se u povodu dana biološke raznolikosti. Ove godine to je bila manifestacija. EKO-ETNO BIOKOVO 2011, a moja malenkost je bila nazočna ovom događaju.
Uvertira je bila s početkom u 18 sati izložba zanata koji izumiru, a nekoć je to bila svakodnevnica kako zabiokovlja tako i cijelog Dalmatinskog krša.

Bilo je tu stari stolaca, tronožaca, krtola, košara za prtenje magardi, bukara, metlica od sirka, pčelinjih proizvoda. Bilo je tu i drugih proizvoda izrađenih od kamena, drveta kao što su dalmatinske kuće, bunari, igračke od drveta za djecu poznata ptica klepetuša, vlakići, autići... zatim bilo je tu i kovačkih proizvoda od motika, krampova, konjskih kopita pa sve do gradela, peka kazana i dr, gusle, diple, mješine (di je bio naš Momir) i da sve ne nabrajam. Uz izložbu ovih proizvoda bio je tu i zabavni program uz neizostavnu gangu, gusle, klapska pivanja kako ženskih tako i muških.
A nije nedostajalo bogatog izbor jela i pića: Makarani su se bili pobrinuli za plodove mora, a domaćini su spravili čobanac od divljači.

Ukratko rečeno hvale vrijedna manifestacija.
A da sve ovo bude na nivou pobrinuli su se suorganizatori "PARK PRIRODE BIOKOVO"

Zašto sve ovo pišem i kave ovo ima veze s Vrlikom (osim zajedničke podudarnosti proizvoda koji su se nekada masovno upotrebljavali a sad polako sve više padaju u zaborav). Ovo pišem iz razloga obilazeći svakojake svetkovine diljem Dalmacije vidim da se mnogi trude da ovakve stvari ne padnu u zaborav, ovakve proizvode možemo u Vrlici vidjeti jedino za Rožaricu, ali gdje je Vrlička tradicija, i Vrlički tradicijski zanati i proizvodi koji su proslavili Vrliku, a mislim da imamo što pokazati ne samo nošnja.
Ovo je možda i apel našim vlastodršcima da malo razmisle ima li u Vrlici mjesta za jednu ovakvu svetkovinu.
A složit ćete se sa mnom IMA

Natpis o povijesti Dinarsko-Biokovskog masiva


















Nema komentara:

Objavi komentar

DA BI POSTAVLJALI KOMENTARE TREBA VAM GOOGLE RAČUN (NPR. GMAIL)