utorak, 3. svibnja 2011.

EU ZABRANILA LJEKOVITO BILJE


Dogodilo se ono čega smo se bojali, a već sam pisao na blogu o tome.

Uz ljekovito bilje, vitamini, minerali, dodaci prehrani, tradicionalni prirodni lijekovi, uglavnom sva sredstva alternativne medicine i prirodnog liječenja, morat će osigurati certifikat koji će trebati biti vidljivo istaknut na ambalaži.
Da bi se došlo do certifikata trebat će nekoliko godina kontrole i znanstvenog istraživanja.
Istraživanje za svaki pojedini proizvod stoji oko 100 000 eura.

Zakon o hrani, tzv. Direktivu potpisalo je 120 zemalja svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Iz Zelene liste pribojavaju se da će se u Hrvatskoj odluka o zabrani donijeti po hitnom postupku što će biti pogubno za male proizvođače biljnih preparata, koji neće moći plaćati istraživanje da bi dobili certifikat.

"Ovo je udarac na alternativnu medicinu i ustupak farmaceutskim kompanijama koje ulažu milijune u sintetičke lijekove. To znači kraj travara i medara. Budući da je Hrvatska odavno uvrstila Codex alimentarius u svoju pravnu legislativu, može se očekivati da će se brzo donijeti propis u skladu s Direktivom 2004/24/EC, koja oduzima pravo na alternativno liječenje. (Na ovu temu će likovati naša svugdje prisutna LJILJA)

Što ovo sve znači. neće se smiti prodavati prirodna kamilica, ali će se zato moći piti kamilica iz farmaceutskih tvrtki. Što hoće reći ovim se zakonom ide na ruku velikima, kao što je već učinjeno s poljoprivredom. Ako se misliš baviti ili se bavi na veliko ili nemoj ničim.

SJEĆAMO LI SE OVOG POSTA
Zašto je u Vrlici (ali i šire) izumrlo stočarstvo. Pa u dućanu je skuplja litra obične vode nego li mljekare daju za litru mlijeka koje opet triba čekati po pola godine da ti isplate i ono malo.

Toliko o Eldoradu zvanom Europska Unija (još je aktivna anketa treba li nam EU). Još će uvesti i zakon da nećeš smiti imati svoje bunare za vodu (neki još piju vodu iz bunara, a neki još nemaju vodovod).

Ima li kraja tim zabranama EU. Uzet će nam i crno ispod nokta. A naša (straho) vlada najbolje bi bilo da nam zabrani i disanje i rješi nas svih muka.

Nema komentara:

Objavi komentar

DA BI POSTAVLJALI KOMENTARE TREBA VAM GOOGLE RAČUN (NPR. GMAIL)