nedjelja, 6. studenoga 2011.

PRIČA O BOŽI LELASU - ZAVRŠNICA


PRIČA O BOŽI LELASU - ZAVRŠETAK

Zaboravljena djevojčica

No, usprkos tome štoje ova afera prodrmala vjerske i političke kuloare Dalmacije, o Cviti Modrić
"znamo gotovo ništa. Znamo, kao što je to već rečeno, da je bila djevojčica koju ju je rodbina doslovno izručila ostarjelom Boži Lelasu "uz jasnu poruku da se više nikad ne vraća".
Također, dok je kao "suložnica" u kući Bože Lelasa čekala rasplet afere, Cvita je sigurno osjećala da "radi suložništva teško pred Bogom griješi". U takvo stanju ona je vjerojatno bila pod pritiskom pučkih praznovjerica vezanih uz žene i vrlo čestu pojavu tog doba, čedomorstvo. Stoga rečenica: "naš narod vjeruje da se oluje i vihori dižu kad ženskinje dave i ubijaju nezakonite plodove svoje ljubavi..." objavljena u ovo doba na stranicama jednih novina, vjerojatno najbolje opisuje skrive­ne strahove Cvitine duše u ovo doba.

Iako ne znamo kako se od­vijao Cvitin život nakon uda­je, nije neopravdano pretpostaviti da se od nje ponajprije očekivalo da bude rodilja, posebno sinova. Ovo posebno zato što Božo Lelas nije imao muških potomaka koji bi na­slijedili njegovo imanje. Također, od Cvite se očekivalo da bude kućanica koja, s obzirom na muževo bogatstvo, vjerojatno nije morala obavljati poljske poslove. Na koncu, od Cvite se tražilo da bude spolna partnerica.
Također, s obzirom daje bila tri puta mlađa od svoga muža Cvita je vrlo vjerojatno vrlo rano postala udovica. U tom slučaju moglo se dogodi­ti da je, kao što je to često bio običaj u tadašnjoj Dalmaciji, daje "ostavila obitelj prvog muža", ostavivši i djecu, posebno mušku i "otišla drugom mužu".
Sve u svemu Cvita kao i većina tadašnjih Dalmatinskih žena teško da je mogla proživjeti život bez muža „zaštitnika“ pod čijim će okriljem vršiti strogo fiksiranu ulogu supruge i majke.
KRAJ
S ovim bi završio ovu priču. Neznam da li vam ova priča nešto znači - ipak je to priča iz povijesti našeg kraja. Ja sam priču kako sam u prvom postu preuzeo od prvog do zadnjeg slova iz Slobodne Dalmacije. Da li je netko od vas čuo za spomenute likove iz ove priče. Ja sam se malo bio raspitivao, pa čak i otac kad je bio na balotama iznad Klepića bi upitao da li tko zna tko su oni. I nažalost nitko nije moga ništa reći pa čak i oni stariji Lelasi ne znaju ništa. Sad kako i odakle su ovi iz Slobodne našli ovu priču to ne znam. U svakom slučaju nadam se da ste uživali u priči.





VEZANE PRIČE

Zanimljivosti iz povjesti Vrlike
Priča o Boži Lelasu 2. DIO



Nema komentara:

Objavi komentar

DA BI POSTAVLJALI KOMENTARE TREBA VAM GOOGLE RAČUN (NPR. GMAIL)