subota, 5. studenoga 2011.

PRIČA O BOŽI LELASU 2 DIO



Kako sam i rekao ovu ću priču objaviti u nekoliko djelova a sada evo kreće ...
2. dio


U raljama politike

No, čitava stvar je uskoro krenula sa lošeg na gore, jer su se Božo i Cvita našli na političkoj čistini preko koje je tutnjio sukob između Srpske stranke i Stranke prava za vlast u Vrlici.
U tom kontekstu srpska politika je Lelasa nastojala "zaštititi" tako stoje župnika Barbića optužila za iznudu, tj. tvrdilo se da je od Lelasa za po­koru tražio najprije jednog ži­vog janjca, a zatim gotovinski iznos od trideset forinti, ekvivalent iznosu od desetak tisuća kuna u današnjem novcu. Ove optužbe Lelas je kasnije porekao, pa je ostalo jasno da srpska politika iz svojih razloga štiti očitog grešnika i kršitelja zakona.
I srpski i pravaški tisak su­glasni su da se Lelas na Bar­bića pismeno žalio splitskom biskupu.

Budući daje bio ne­uk i vrlo vjerojatno nepismen, Lelas se za pomoć obratio vrličkom općinskom tajniku Ivi Bressanu. Ovaj mu je napisao žalbu, ali gaje izgleda povezao s Vrličkim načelnikom i utjecajnim srpskim političarom, Josom Kulušićem.
Prema pisanju tadašnjeg tiska, Kulišić je Lelasu najprije ponudio sekularno vjenčanje u općini, što je ovaj sa zgražanjem odbio. Zatim ga je pozvao da prijeđe na pravo­slavlje, obećavajući mu da će bez problema "srediti" skla­panje crkvenog braka. Srpski tisak je to, naravno demanti­rao, dok je pravaški Narodni list u svemu vidio srpsku propagandu načelnika Kulušića. Također, nakon žalbe biskupu, Lelas je trebao otputovati u Split i tamo osobno iznijeti svoj slučaj. No žaleći se na starost i bolest, Lelas je od vrličkog općinskog liječnika Vladimira Trojanovića, još jednog Kulušićeva suradnika i srpskog političkog aktivista, dobio potvrdu o nesposobnosti za putovanje pa je čitava stvar rješavana pismenim putem.
Usprkos tome što se ova priča još dugo provlačila kao motiv u lokalnim političkim obračunima u Vrlici, Božo Lelas je po svemu sudeći uspješno otkupio svoj grijeh, otišavši na ritualnu ispovijed u svetište Gospe Sinjske i vjerojatno uspio sklopiti valjani cr­kveni brak.

VEZANA PRIČA:

Zanimljivosti iz povijesti Vrlike
Priča o Boži Lelasu završnica






Nema komentara:

Objavi komentar

DA BI POSTAVLJALI KOMENTARE TREBA VAM GOOGLE RAČUN (NPR. GMAIL)