ponedjeljak, 9. travnja 2012.

ZIMSKI USKRŠNJI PONEDJELJAK

JUTROŠNJI POGLED NA DINARU

Uskršnji ponedjeljak u Vrličkom kraju osvanuo je pod jakom burom, a po okolnim planinama kao i na Maovicama ( sinoć sam ostavio izvješće na fejsu) osvanuo je snježni pokrivač.
Tolike smjene meteoroloških uvjeta u samo nekoliko dana su ogromne i kao što je u "Audiciji" jedan rekao da je i normalan poludio bi.
Još prije tjedan dana bilo je pravo proljeće, a onda je došla trula južina i kiša koju smo toliko čekali i koja je za kratko vrijeme poprilično natopila suhu zemlju. Još u petak (Veliki petak) neki su konobari po Vrlici hodali u kratkim majicama, a onda od sinoć totalni zaokret, snijeg i bura i niske temperature. Jer jutros su temperature u termometru pokazivale oko 0°C, a poznato je kad bura puše da je to u stvarnosti bar još 5-6°C niže.
Ne smijem ni pomisliti koja će temperatura osvanuti nakon prestanka bure, okolo snježni pokrivač, mislim da nam ne gine poprilično niska temperatura.

Eto jutros čujem informaciju u Vrlici da je ono malo snijega što je palo na Maovicama pao po voćkama, vinogradima... zadržao se na cvijetu i tako na cvijetu ostao smrznut.

Na Maovicama je bog već uzeo svoje nakon prestanka bure, to čeka nas sve ostale (a i ovako je nanesena već šteta) Vrlički voćno-vinogradarski fond bit će ravan nuli.
Ono poljoprivrednih kultura što je posađeno a još k tome ako je već i niklo, tu prije svega mislim na krompir, kukuruz,... mogao bi imati nesagledive posljedice, vjerojatno će se opet morati presađivati, a to će biti još jedan neočekivani udar na Vrlički budžet kao da se nisu dovoljno istrošili na Cvjetnicu i ove Uskršnje blagdane.




Nema komentara:

Objavi komentar

DA BI POSTAVLJALI KOMENTARE TREBA VAM GOOGLE RAČUN (NPR. GMAIL)