četvrtak, 1. prosinca 2011.

17 GODINA OD AKCIJE ZIMA "94


U organizaciji udruge “Veterani 126. brigade Sinj” u srijedu je kod spomen-križa na vrhu Malog Maglaja (1545 m/NM) obilježena 17. obljetni­ca početka Zime ‘94., jedne od najtežih i najvažnijih napadnih operacija Hrvatske vojske tijekom Domovinskog ra­ta. Rezultati Zime ‘94., u kojoj su pripadnici hrvatskih snaga ovladali dinarskim visovima, omogućili su izvedbu oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Oluja.
Zima ‘94. počela je 29. studenoga 1994. Bila je to združena operacija HV-a i HVO-а. S hrvatske strane u akciji su sudjelovale 126. brigada i б. domobranska pukovnija te dijelovi 4., 5. i 7. gardijske brigade. Najvažniju zadaću, izvedenu u ekstremnim zimskim uvjetima koje su obilježavale snježne vijavice i temperature od minus 20 stupnjeva Celzijevih, obavili su pripadnici sinjske 126. brigade. Borbena skupina od 130 pripadnika te postrojbe ušla je iza leđa velikosrpskih agresora pa su u trenutku napada doslovno razbili srpske snage koje su spas pronašle u bijegu.
Tijekom trajanja akcije s hrvatske strane bilo je 29 poginulih, 19 hrvatskih vojnika teško je ranjeno, 39 ih je pretrpjelo lakše ozljede, a trojica su zarobljena i kasnije razmijenjena. Akcijom je zapovijedao general Ante Gotovina. U znak trajnog sjećanja na operaciju Zima ‘94. na vrhu Malog Maglaja, gdje se nalazilo zapovjedno mjesto Operativne grupe Sinj, na čijem je čelu bio Ante Kotromanović,
doprinosom gradova i općina s obje strane Dinare postavljen je veliki križ.
U srijedu su se sudionici obilježavanja 17. godišnjice Zime ‘94. okupili na Ravnom Vrdovu kod putokaza “Vamo - Tamo”. Odatle je krenula kolona terenskih vozila do spomeni­ka na Maglaju. Ispred spomen- križa zapalila su svijeće i po­ložila vijence izaslanstva obitelji poginulih, 126. brigade, 6. domobranske pukovnije, Županije splitsko-dalmatinske, gradova i općina cetinskog kraja te ratnog zapovjedništva Zbornog područja jug i Operativne grupe Sinj, predvođena generalom Rahimom Ademijem, ratnim zamjenikom Ante Gotovine, i Antom Kotromanovićem.
Tekst je u cijelosti prenesen sa stranica Slobodne Dalmacije a namjenjena je svima onima koji to nisu imali prigodu pročitati.




Nema komentara:

Objavi komentar

DA BI POSTAVLJALI KOMENTARE TREBA VAM GOOGLE RAČUN (NPR. GMAIL)