srijeda, 19. listopada 2011.

HRVATSKI KLUBOVI REALNOST U EUROPI ILI NEMOGUĆA MISIJA

Evo sinoć smo mogli gledati još jednu nemoć hrvatskog klupskog nogometa DINAMO - AJAX kad je pitanje Europa.
Kao i mnogo puta do sada hrvatski klubovi služe u Europi samo kao vreća za napucavanje. Zalomi se poneka i pobjeda i to uglavnom u pretkolima, no čim dođemo do ozbiljnijih utakmica nema nas nigdje. Zašto je to tako?

Da bi neki klub u Europi mogao značiti nešto u prvom redu to je jaka domaća liga ako već ne ide jaka bar osrednja.
Dok god je Hrvatska liga podređena jednom klubu ili još bolje rečeno jednom čovjeku mi ćemo još dugo biti na samom dnu euro nogometa.
Kad jedan klub pod svaku cijenu mora biti prvakom države ako već neće milom onda mora silom takva liga nikad neće ojačati. Da bi nešto predstavljao hrvatski nogomet u Europi trebalo bi biti više klubova koji će pružiti i jači otpor jednom dinamu kao što je to bilo na utakmici iz prošlog (11) kola Zadar - Dinamo (sažetak utakmice ako niste pogledali možete pogledati OVDJE), a takve otpore pružaju koliko je to u njihovoj moći samo klubovi južnije od Karlovca. Dok ostali klubovi kad igraju protiv Dinama uglavnom trude da budu što dalje od Dinamovog gola no ni tada ako ne ide sve na Dinamov mlin tu onda uskače sudačka mašinerija.

Jedan čovjek žari i pali hrvatskim nogometom kako u klupskom tako i reprezentativnom, kad jedan čovjek kaže taj i taj sudac više neće suditi Dinamove utakmice , taj i taj sudac više nije na popisu tih utakmica. Dinamo pokupuje sve igrače po hrvatskoj koji nešto vrijedi samo da ne ode u konkurencije iako većina tih igrača ne primiriše ni klupu za rezervne igrače a kamo li travnjak i umjesto da stječe afirmaciju u nekom slabijem klubu i tako ojača malo ligu on sjedi na tribinama i pomalo pada u zaborav a liga nam je takva kakva jeste
Takva liga gubi draž natjecanja najprije kod gledatelja (pa bože moj broj gledatelja u cijelom kolu HNL-a je manji nego na jednoj utakmici osrednjeg Europskog kluba), a onda i kod sponzora i ulagača. Jer koga zanima liga u kojoj se i prije početka prvenstva zna tko će biti prvi i drugi a svi ostali su tu da popune ligu, a većina klubova po završetku prvenstva je pred bankrotom iako su se iz petnih žila trudili dočepati prvoligaškog statusa.


Velika četvorka
Za vrijeme Juge postojala je velika četvorka (Dinamo, Hajduk, Partizan i Crvena Zvezda), no osim njih uvijek bi se priključio borbi za vrh još poneki klub i tad su Jugo klubovi nešto i značili u Europi. Bila je tu i ona klauzula da nema odlaska iz Juge prije 27 ili 28 godina (zaboravio sam točno)  i tad je bila velika koncetracija kvalitetnih igrača gdje svi nisu mogli igrati u velikoj četvorki već bi se za njih našlo mjesta i u drugim klubovima.
Poslije drugog svjetskog rata (tad se nisam ni rodio) sve što je valjalo u Jugi moralo je igrati u BG klubovima  ( u zvuči li vam ovo poznato) i samo su BG klubovi mogli biti prvaci države. Ni tada klubovi s područja Juge nisu predstavljali nešta u Europi sve dok se nije omogućilo i drugim klubovima da ojačaju. Tada su počeli i trofeji koji nisu bili predviđeni samo za BG klubove i to u glavnom Crvenu Zvezdu. E tek onda su klubovi s područja Juge počeli značiti nešto u Europi.

Zašto divlja životinja koju othrani čovjek nije sposobna za život u divljini? Zato jer se ne zna nositi s opasnostima, ne zna tko je neprijatelj i nisu se naučili braniti,
Tako i u nogometu tj u domaćem prvenstvu dva najjača hrvatska kluba Dinamo i Hajduk u domaćem prvenstvu uglavnom su na protivničkoj strani igrališta i jednostavno nisu se naučili branit i ne znaju što znači prava obrana i onda kad dođu u Europu i po rejtingu slabiji klubovi uglavnom dolaze do pobjede.

MAXtv je novi udarac Hrvatskom nogometu


Još jedan udarac hrvatskom klupskom nogometu je odlazak prijenosa sa hrvatske dalekovidnice i prelazak prvenstvenih utakmica na MAX TV. Zašto to mislim? Pa koga zanima takva liga gdje je najveći derbi u Hrvata (a tako je i s ostalim utakmicama) koji može pogledati manje od 5% građana Hrvatske. Možda su ovi iz MAXtv-a očekivali da će prelaskom nogometa njima hrvatski građani masovno zatražiti priključak MAX-tv-a no od toga vjerujem nema ništa. MAXtv u našem malom mistu ima tek poneko domaćinstvo i 1-2 kafića i to je to. Većina Vrličana ne može primati signal MAXtv-a i da hoće (eto ja prvi i kad bi htjeo nemogu imati taj signal)
Ako i dalje utakmice ostanu na MAXtv-u opast će još više i interes sponzora a ondaće hrvatskom nogometu biti još crnje.

A o tome kamo ide Hrvatski nogomet kao i sport općenito ako niste pročitali možete pogledati OVDJE

Postavljam novo anketno pitanje
Imate li MAXtv na pitanje možete odgovoriti samo jednom a pitanje se nalazi u crvenom okviru ispod pitanja o kavi

Nema komentara:

Objavi komentar

DA BI POSTAVLJALI KOMENTARE TREBA VAM GOOGLE RAČUN (NPR. GMAIL)