srijeda, 29. lipnja 2011.

KORIDA PRGOMET 26.LIPANJ 2011

T
reća korida u Prgometu na Papića brigu pod organizacijskom palicom Tome Papića koja je održana u nedjelju 26. Lipnja 2011 je iza nas.
Sama organizacija protekla je u najboljem redu, bilo je tu ića, pića, atrakcija lijepih djevojaka ali ipak nije sve ispalo kako bi trebalo biti.

Usprkos lijepom ne pretjerano vrućem vremenu koje dan prije (jaka bura) nije obećavao lijep dan izostao je veći broj posjetilaca (nekih 200 - 300 posjetilaca ovom atraktivnom događaju.
Kad su sve borbe okončane (ona zadnja je završena bez pobjednika zbog mraka) pronašao sam organizatora ove kao i one prethodne 2 koride koje su održane na ovom istom mjestu Tomu Papića da vidim kakva su njegova zapažanja i mišljenje o ovom događaju.
Bio je već debeli mrak ali dok je pričao u glasu sam mu osjećao da je na rubu plača (ipak do plača nije došlo). a zbog čega.

Iz jednostavnog razloga izgorio je što se tiče financija. Usprkos obilju pića i ića uz smanjeni broj posjetilaca samim tim smanjen je broj onih koji su kvasili grlo prije toga napunjeno ukusnim pečenim mesom, ili čevapima a bilo je tu i uštipaka.
I kako kaže Tomo morat će prodati dva bolja bika da bi pokrio troškove organizacije (priprema terena, zaštitari, konobari, razglas, nagrade.... i svi ostali troškovi koji prate ovakav događaj.
I sad zamislite što znači za osobu poput Tome Papića prodati bikove kojima je podredio čitav život iz ljubavi (a ne nekima koji drže bikove izključivo radi zarade na koridaama, bikijadama...).
Tomo Papić bodri svoga bika u jednoj od borbi
Kako kaže Prva korida je protekla u mznaku kiše, ono bude malo sunca, malo kiše pa ta prva korida nije protekla u najboljem ozračju, a i ona izreka prvi mačići se u vodu bacaju, druga korida je popraćena ipak malo boljim vremenskim uvjetima, i boljom posjećenosti ali je recesija kod naroda učinila svoje, i onda je Tomo sve karte bacio na ovu 3. koridu vjerujući u onu izreku treća - sreća, no ni treća sreća nije polučila pozitivne rezultate.
Pitao sam ga da li je pokušao izvući koju kunu od sponzora, a on mi je rekao da je tek od općine dobio 5 000 kn koji složit ćete se sa mnom nisu dostatni ni da plati konobare a ostalom da i ne govorimo.
I dalje razgovarajući s Tomom (koji onako u mraku s mukom jede čevape koji se nisu prodali i to još bez kruha) došlo je do zaključka da ČETVRTE koride na Papića brigu najvjerojatnije neće ni doći ako se ne izbori za sponzore jer više nema smisla svjesno ići u gubitak.
Možda ste vi jedan od onih koji možete pomoći s jednom financijskom injekcijom da ne dođe do prekida ove tradicije.
Ako možete pomoći pokušajte stupiti u kontakt s Tomom Papića, ako ne uspijete s Tomom možete kontaktirati autora ovog bloga preko e - maila (obrazac - okvir s desne strane bloga), a ja ću onda proslijediti vašu želju Tomi Papiću, uz uvjerenje da će se četvrta korida 2012 ipak održati.
Odgovorno tvrdim da ovaj apel pišem bez odobrenja Tome Papića, ali bi mi itinski bilo žao da se prekine ova tradicija stoga i pišem oivaj članak.
Jedna od atrakcija je bio i ovaj poni konj kako
vuče svoju zapregu (kola)

Ako želite komentirati ovaj članak morate imati neki google račun (npr. gmail ili neki drugi)
Ovaj put toliko uz najavu sljedeće koride koja će se (već ovu nedjelju 3.srpnja) održati u Imotskom, a ona sljedeća 10.07.2011 u Šestanovcu...

Nema komentara:

Objavi komentar

DA BI POSTAVLJALI KOMENTARE TREBA VAM GOOGLE RAČUN (NPR. GMAIL)