utorak, 14. lipnja 2011.

E COLI JOŠ UVIJEK BOLI

E coli još uvijek boli.


Još i dalje traje strah od bakterije, dođeš u trgovačke centre i na odjelu s povrćem nema nikakve gužve, police i oni kašuni su prepuni povrća a napose poma i krastavaca za koje jednostavno rečeno nema zainteresiranih kupaca. A cijene tih istih proizvoda su nezamislivo niske eto u jednom centru gledam cijenu krastavaca 1,49 kn/kg, a isti su samo prije 15-ak dana dosezali cijenu i 8-9 kn. Ne znam da li je s cijenom od 1,49 kn/kg ijedna strana na dobitku (a mislim da je onaj proizvođač ima najmanju dobit), a ako je iti jedna strana na dobitku onda cijena krastavca koja je do prije 15-ak dana bili od 8 kn, a prije godinu dana u srcu sezone se nije spuštala ispod 4 kn/kg onda mora da je to bila prava deračina potrošača.

Da li je strah opravdan od strane potrošača i da li su domaći proizvodi o kojima se toliko priča a reklame su prepune onoga ovo je domaći proizvod proizveden u Hrvatskoj i koje jedemo uistinu zdrava hrana pitanje je sad. Ne mislim ovdje samo kad je pitanje ove fantomske e coli već u globalu.

Mislim da je pravi domaći proizvod onaj koji je proizveden u vlastitom vrtu i za koji se zna da nije tretiran nikakvim štetnim sastojcima, dok za one proizvode izišle iz domaćih plastenika-staklenika je već druga priča. Svi znaju da veliki proizvođači ovih proizvoda su isto krenuli koracima kvantitete a ne kvalitete a sve u svrhu borbe na tržištu. Što mislite da i u nas nema proizvoda koji niču iz staklene vune i koji nisu vidjeli zrno zemlje, pa svi znaju da i naši proizvođači iznose na prodaju pome koje su još jučer bile zelene, a onda uz pomoć odgovarajućih preparata ujutro završe na policama trgovačkih centara i štandovima na pijaci, pazaru i sl.
Kad gledamo na TV ove tzv domaće proizvođače kako se busaju u prsa da je njihova poma, krastavac... potpuna zdrav, a onda dodaju da 90% njihovih proizvoda završi na policama prodajnih centara kojima i onako nije bitno zdravlje ljudi već samo šuškava zarada ako su proizvodi  i "zdravi" 'ko nam garantira da nisu ovi domaći izmješani s onim uvezenim, a to je samo razlog više da se zaobilaze police trgovačkih centara. Ja osobno ne kupujem pomu prije 1.srpnja (ovo mislim kada nisam kući na selu a to je u ljetnim mjesecima pravilo) i uzimam je isključivo na pazaru kod iste osobe, a svaki onaj tko je ikad jeo pravu domaću pomu prostim okom zna procijeniti koja je domaća, a koja ne (a ovo vrijedi i za sve ostale proizvode).
Evo kad gledamo one koji su umrli zadnjih godina koja bolest se najčešće spominje kao uzrok smrti, mislim da se uz infarkt, moždani udar najčešće spominje tumor ili rak, a nije li ovome kumovala "zdrava" hrana s polica trgovačkih centara.

A što je u biti taj e coli i kako je nastao?
Prava istina će vjerojatno teško izaći u javnost jer je došla iz jedne velike Europske država, no da je došla npr iz Hrvatske mislim da bi Hrvatsku proglasili Svjetskim neprijateljem br. 1.
A prava istina izgleda ovako:
Tretiranje domaćih životinja raznim hormonima za brzi rast (tako primjerice jedno pile ili tele... koje u normalnim uvjetima se goji i po nekoliko mjeseci pod hormonima rasta taj se period uzgoja prepolovi), i preparatima za koje običan smrtnik i ne zna da postoji ali su čuli za njega. Stajski gnoj proizašao od ovih životinja se koristi za gnojidbu poljoprivrednih kultura, a u tom stajskom gnojivu je ešerhija ili kraće e coli mutirala u super bakteriju koja ulaskom u čovjekov organizam velika vjerojatnost je da će ta osoba i umrijeti. E sad ima li i u nas poljoprivrednih kultura tretiranih ovakvim gnojivom za to bi se trebali pobrinuti odgovarajuće institucije koje se nadam da neće štititi one velike već će biti u službi naroda. A nepovjerenje naroda u ove institucije je rezultiralo zaobilaženje u širokom luku polica s ovim proizvodima.

Escherichia coli (skraćeno E. coli), koju je otkrio pedijatar i bakteriolog Theodor Escherich, je jedna od glavnih vrsta bakterija koje žive u donjem dijelu probavnog trakta sisavaca. Nužne su za pravilnu probavu hrane te sudjeluju u radu crijevne flore. Njezina je prisutnost u podzemnim vodama obično indikator fekalne zaraze. Svrstava se u skupinu Enterobacteriaceae te se često koristi kao modelni organizam za bakterije općenito. A Ešerihija coli (Escherichia coli) je jedna od bakterija koja se nalazi u tijelu čovjeka. Potencijalno može biti opasna, osobito ako se zatekne van debelog crijeva gdje se normalno nalazi.

Nema komentara:

Objavi komentar

DA BI POSTAVLJALI KOMENTARE TREBA VAM GOOGLE RAČUN (NPR. GMAIL)