četvrtak, 1. rujna 2011.

HRVATSKI SJEVER I JUG



H

rvatski sjever i jug. Američki građanski rat između sjevera i juga je odavno okončan. Treba li da dođe do rata između Hrvatskog sjevera i juga? Neeeeeee. Stop takvoj pomisli.
No činjenica je da taj rat nije počeo zbog Šimunića, ni utakmicom Split Hajduk podjela je nastala puno ranije.
Prvu podjelu na sjever i jug je začeo glavom i bradom prvi Hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Zašto mislim tako? Pa nije li on prvi zabranjivao da se u medijima spominje riječ Dalmacija i Dalmatinac. Za njega je Dalmacija bila Južna Hrvatska. I onda mu je bilo malo to pa je Dalmaciju rascjepkao na 4 dijela (županije)
Daljnji napadi F.Tuđmana na Dalmaciju su nastavljeni davanje pune podrške uz ulizivačku podršku Zlatka Canjuge (ondašnji Zdravko Mamić), Vlatka Markovića (koja nije prekinuta ni do dana današnjeg) Zagrebačkom nogometnom klubu (dinamo, hašk, građanski, croatia ili kako li se je već zvao klub u ono vrijeme). Najprije je ukinuo naziv Dinamo i jednom NK dati ime države je bilo van pameti. Prisiljavanje najvećih hrvatskih poduzeća da obavezno moraju davati novac (donaciju) u NK Haško-građanskicroatiadinamo
On je volio a neki govore da je i sastavljao Ćirine vatrene, no ako pozorno pogledamo te iste Ćirine vatrene s kojim smo se ponosili nisu li okosnicu činili upravo Igrači s Juga (Boban, Asanović, Štimac, Bilić, Bokšić, Jerkan, Jarni, ) i s tim igračima napravili najveće uspjehe Hrvatskog nogometa (Francuska Bronca).
Nije samo nogomet bio kamen spoticanja između sjevera i juga, u rukometu je to bilo da Zagreb mora biti Prvak i igrači Zagreba i jedino ako si igrač Zagreba mogao si primirisati reprezentaciju, no dolaskom Lina Červara i uvođenjem u igru igrače s juga (Balić, Metličić, Kaleb, Goluža…) rukometna reprezentacija bilježi najveće uspjehe, no onda se opet u taj rukomet počeo miješati Zoran Gobac (rukometni Zdravko Mamić) i započeo okupljanje reprezentativaca u RK Zagreb (pazi i RK Zagreb čine okosnicu Igrači s Juga). Lino Červar nije htjeo pod isti svod trpati „paklene“ i RK Zagreb na Červara je vršen takav pritisak od strane Sjevernjačkih medija dok nije bio prisiljen da i sam napusti repku.
Košarka:
Nije li godinama sve što valja u hrvatskoj košarci moralo igrati u Ciboni, iako su najveće uspjehe Hrvatske košarke obilježili igrači s juga (Kukoč, Rađa, Stojko Vranković, Komazec, Petrovići, Sobin, Perasović….)
Mogli bi tako još nabrajati sportove u kojima Zg klubovi imaju privilegiju u odnosu na ostatak Hrvatske.
No usprkos tomu što se pokušavalo od Zg klubova napraviti Europske moćne klubove i nije se štedjelo ni šakom ni kapom ti klubovi u europi nisu napravili ništa kardinalno ne shvaćajući da ako nešto misliš napraviti u Europi moraš imati jaku domaću ligu a ne ligu koja mora biti podređena jednom klubu. I divlja životinja koja je odgojena u pitomim uvjetima kad se pusti u divljinu divlja životinja je samo po imenu.

Ali nije samo sport takav tako nam je sve pa usudio bi se reći da nam je Beograd bio bolja maćeha od Zagreba, jer se BG bolje odnosio prema Dalmaciji negoli je to ZG.
Dok se u zagrebu u ulice postavljaju grijači, mramorne ploče dotle ovdje u Trogiru (najbliže sam centru događaja) nisu u stanju napraviti jedan najobičniji most između kopna i Čiova da se rastereti Trogir i Čiovo ljetnih gužvi. S druge strane (o tome sam već pisao na blogu) svake godine uoči sezone izlaze na ulice razni rovokopači, bageri…. na ulice raskopavati na sve strane a da nije turizma s juga Hrvatska bi bila u rangu neću reći Albanije već Sudana ili neke druge Afričke države.
Evo sad su se političari uoči izbora (a tako je svaki put pred izbore) razletjeli po cijeloj Hrvatskoj postavljajući na sve strane kamene temeljce, otvaranje raznih ustanova i sl. Ne mislim ovdje samo na vladajuće već i na oporbenjake koji nisu ništa bolji s te strane dok ne dođu na vlast. No moja bi im poruka bila prije postavljanja novih kamena temeljaca neka obiđu one kamene temeljce postavljene ranije neka počupaju korov oko njih.

Mamić i njegovo ponašanje su samo dolijevanje ulja na vatru. Srbi su ujedinili Hrvate (sjetimo se onoga Hajduk i Dinamo dva su kluba bratska) BBB i Torcida (kao i ostale navijačke skupine) su ležali u istom rovu. I ono što nisu uspjeli Milošević, Šešelj, Babić, Kadijević… naporavio je jedan Mamić i svojim ponašanjem napravioi podjelu između sjevera i juga i imam dojam kad bi u ZG ili ST dolazili na gostovanje Zvezada ili Partizan da bi bilo manje mržnje među navijačima nego li je to sada slučaj.

O Šimuniću i svemu onome što se događalo oko njega ću pisati drugom prigodom na ovom blogu (možda već sutra).
Od mene ovaj put toliko. Ako imate što dodati na ovu temu pridružite se kroz komentare.

Nema komentara:

Objavi komentar

DA BI POSTAVLJALI KOMENTARE TREBA VAM GOOGLE RAČUN (NPR. GMAIL)