srijeda, 11. siječnja 2012.

REGISTAR HRVATSKIH BRANITELJA OBJAVITI ILI NE?

Ustoličenjem nove vlasti počelo je prepucavanje treba li objaviti registar hrvatskih branitelja ili ne.
Što misle Vrličani o ovome pitanju.
Ja osobno mislim tko god da je bio istinski Hrvatski branitelj nebi trebao da se boji objave registra.

Za Vrličane registar nebi trebao uopće biti sporan, jer praktički skoro svi Vrličani su bili u obrani zemlje. Kad kažem skoro onda mislim da onaj koji se bavio ratnim profiterstvom ne može imati status branitelja, a da je profitera bilo bilo ih je diljem Lijepe naše, a toga nije bila pošteđena ni Vrlika.

Ima njih koji su i počeli kao branitelji, a onda su odbacili pušku i uhvatili se za njih puno unosnijeg posla.
Javno se ne govori ali svi ili bar većina Vrličana znaju (možda ih svi nisu vidjeli na djelu ali se o njima pričalo) za pojedine vrličane koji su dočekivali vozila koja su dostavljala hranu na prvu crtu bojišnice i uz dogovor s vozačima uzimali sljedovanja (naresci, paštete, slatkiši i sl) i umjesto završe tamo gdje su bila i namijenjena završavala bi na splitskom TTTS-u, ili poak u lokalima privatnih ugostitelja ili trgovaca. Zaslužuju li ovakve osobe imati status hrvatskog branitelja ili pak nešto drugo.

Zatim sjetimo se samog početka događanja na ovim prostorima kada su Vrličani koje je rat dočekao u inozemstvu ali ih to nije spriječilo da prikupljaju sredstva (i novčana i materijalna) i da ih pošalju nama kojima su ta sredstva bila najpotrebnija. Dobro se sjećam da nam je još "91 kada se oformljivala vrlička satnija neki naši Vrličani iz Njemačke poslali pancirna odijela i noćne dalekozore no te pancirke i dalekozore nitko nije od nas vidio, gdje su oni završili i tko je za njih strpao novac u džep možda se nikad neće saznati.

Sjetite se novčanih sredstava kojih su se odricali pripadnici Vrličke postrojbe (odbitak od plaće i terenske) u ime ranjenih i obitelji poginulih Vrličana, i kada su ta sredstva umjesto da završe tamo gdje treba završavala u privatnim džepovima ili su pak stizala na adresu kojima je namjenjen i po mjesec dva zakašnjenja, a za to vrijeme je taj novac u vrijeme velike inflacije profiterima služio za švercanje devizama. Po povratku u Vrliku nakon oluje demoliran je kafić gospodinu koji je izbjegavao uniformu i svašta govorio protiv nas branitelja javno mu se dalo do znanja da nije poželjan u Vrlici, no da li je on jedini koji je trebao tako završiti ili ih ima još....  i da dalje ne nabrajam.

Dakle registar hrvatskih branitelja nije problematičan kada su Vrličani u pitanju, puno veći problem je onaj drugi registar a to je registar vojnih invalida.

Čitao sam prije neki dan na internetu da Hrvatska ima oko 300 000 koji primaju invalidsku mirovinu što civilne što vojne. Od toga sam uvjeren da je bar 80 000 lažnih invalida.

Kad smo već kod brojki da nastavimo. Prosječna bruto mirovina kreće se oko 6-7 000 kn koji kad se pomnoži s ovih 80 000 lažnih invalida dolazimo do cifre od cca 480 000 000 - 560 000 000 što na godišnjoj razini iznosi i preko  6 000 000 000 kn (čitaj 6 milijardi kuna) koji su završavaju u džepovima onih koji to ne zaslužuju. Sad zamislite što se može učiniti s 6 mlrd kuna svake godine ( ne spominjali u novoosnovanoj vladi da država mora uštedjeti 9 mlrd kn)
A većina vojnih umirovljenika je steklo taj status na osnovi PTSP-a jer za njega nema medicinskoga instrumenta.
ako osoba ima PTSP može li takva osoba biti vozač, lovac... s kraj nakraj ne bi smio ni upravljati imovinom jer je neuračunljiv.

Ima li ovakvih slučajeva i u Vrlici. Pa naravno da ima no to treba prepustiti tijelima koja su nadležna za utvrđivanje istih nedjela



Nema komentara:

Objavi komentar

DA BI POSTAVLJALI KOMENTARE TREBA VAM GOOGLE RAČUN (NPR. GMAIL)