utorak, 6. ožujka 2012.

100 GODINA IVANA BATALIĆA MAOVICE

Slika prenesena iz Slobodne Dalmacije

Tekst koji donosim u cjelosti je prenesen iz dnevnog lista Slobodna Dalmacija. Da sam bio osobno prisutan, bilo bi više fotki s ove proslave. Ali mislim da će i ovo biti dovoljno za brojne Vrličane i Maovičane u svijetu.

Vrličanin Ivan Batalić proslavio stoti rođendan, a na ljeto će i 82. godišnjicu braka

Ivan Batalić iz vrličkog naselja Maovice ugasio je stotu svijeću na svojoj rođendanskoj torti i upisao se među malobrojne koji su na svom životnom putu zakoračili u drugo stoljeće. Stoti rođendan starina Ivan proslavio je u obiteljskoj kući u Maovicama s godinu mlađom suprugom Ankom, malim dijelom mnogobrojnih potomaka i brojnim susjedima, gotovo svim suseljanima. Puno veće slavlje održat će se narednog ljeta kada će, planira Ivan, u Maovice doći svi ili gotovo svi njegovi potomci: sedmero sinova i kćeri, 16 unučadi, 12 praunučadi i jedno šukununuče, ako ih do tada ne bude i više.

Apsolutni rekorder

Jedini stogodišnjak iz Maovica i koliko je poznato cijelog vrličkog kraja, sa svojom je Ankom apsolutni bračni rekorder. U crkvi sv. Jure u Maovicama sudbonosno “da” izrekli su prije 82 godine.
Kako su oboje vitalni, izgledno je da bi taj rekord, kao i onaj u godinama života, mogli još značajno popraviti. I ugasiti još mnogo rođendanskih svijeća, te čestitare, kao i za Ivanov 'stoti rođendan, od srca počastiti fetom slasnog pršuta i zalogajem pečene janjetine.
Ivan Batalić sa suprugom Ankom cijeli svoj životni vijek proveo je u Maovicama, selu na obronku planine Svilaje.
Najteže mu je bilo kada su 1991. godine, pred velikosrpskim okupatorima, morali u progonstvo. Iako su se smjestili kod sina u Omišu, žal za Maovicama bila je svakodnevna te su poslije Oluje jedva dočekali povratak. Od tada uživaju u svakom životnom trenutku, ponajviše kada im kuću ispuni brojno potomstvo.







Nema komentara:

Objavi komentar

DA BI POSTAVLJALI KOMENTARE TREBA VAM GOOGLE RAČUN (NPR. GMAIL)